BLADVENKEL

Venkel is oorspronkelijk afkomstig uit Azië en werd via middeleeuwse handelsroutes naar Europa vervoerd. Venkelblad is een meerjarige winterharde plant uit het Middellandse Zeegebied. Bladvenkel wordt gekweekt voor het blad en de zaden die culinair gebruikt kunnen worden. Het is een stevige en sterk geurende, kortlevende overblijvende plant met een overdaad aan kleine stevige groengele aromatische vruchtjes met een dropachtige smaak. Het worden hoge bossen met prachtig lichtgroen fijngevederd blad en het komt uit zichzelf elk jaar terug het zaait zichzelf uit.

Bladvenkel wordt gekweekt voor het blad en de zaden die culinair gebruikt kunnen worden. Uit een stevige wortel groeit een ronde, fijngegroefde, holle en rechtopstaande stengel.  De bladeren zijn drie – tot viervoudig geveerd en eindigen in tere, blauwgroene tot licht bronzen bijna draadvormige slippen.

Bij bladvenkel ontbreekt de knol. De plant kan 120 cm hoog worden en bloeit met groengele bloemen, van juli tot en met augustus.

Er zijn enkele variëteiten van bladvenkel, met de meest voorkomende als:

  • Groene Bladvenkel: Dit is de meest voorkomende variant met felgroene, veerachtige bladeren. Het heeft een milde, zoete anijssmaak.
  • Bronzen Bladvenkel: Deze variant heeft bronskleurige bladeren en een iets intensere smaak. Het wordt vaak gekozen vanwege zijn sierwaarde in tuinen.

De veelstralige schermen van de gele bloemetjes worden drukbezocht door insecten. De geur van de vruchten lijkt op anijs. De ovaalronde zaden bezitten ribben, eerst zijn ze blauwgroen, maar veranderen later in grijs. Ze komen laat in de zomer en hebben een sterke smaak. De bladen zijn zacht en rafelig en doen aan reuzehanden denken. De gehele plant heeft een lekkere aromatische geur die heel kenmerkend is.

Bladvenkel is een meerjarig kruid dat het hele jaar door kan groeien in milde klimaten. In koudere regio’s wordt het vaak in de lente gezaaid en kan het tot laat in de herfst worden geoogst. De zaden worden meestal in de late zomer of vroege herfst verzameld.

Voedingswaarde

Bladvenkel is een goede bron van vitamine C, kalium, calcium en voedingsvezels. Het bevat ook antioxidanten zoals flavonoïden en anethol.

Glycemische index <15   Nutri-Score A

  Energie Eiwit Vetten Koolhydraten Suikers Vezels
100g 31 kcal 1.2g 0.2g 7.3g 3.9g 3.1g

Bladvenkel is een uitstekende keuze voor een koolhydraatbewuste voeding, aangezien het zeer weinig koolhydraten bevat en rijk is aan voedingsvezels, die helpen bij de bloedsuikerregulatie. Het kan vrij worden gebruikt in salades, soepen, en andere gerechten zonder je koolhydraatlimiet te overschrijden.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Verse venkel kan je het beste kopen als potplant in een tuincentrum. Kies een mooi plantje met stevige stengels en frisse, groene blaadjes, zonder verkleuringen.

Bladvenkel is meestal verkrijgbaar bij goed gesorteerde supermarkten, boerenmarkten, en in speciaalzaken voor verse kruiden. De meest kwalitatieve bladvenkel koop je in de lente en zomer wanneer de bladeren jong en mals zijn. Zorg dat het venkelkruid fris van kleur is en dat de ‘blaadjes’ niet verlept zijn.

Gedroogd blad en zaad is verkrijgbaar in de grotere supermarkten en kruidenwinkels.

Bewaren:

Verse blaadjes zijn 1 à 2 dagen houdbaar in een vershoudzakje in het groentenvak van de koelkast

Je kunt venkelkruid ook in de diepvries bewaren. Bewaar het in een goed gesloten zakje of bakje. Op deze manier kun je het kruid bij minimaal -18°C 12 maanden goed houden. Het beste is om het te blancheren voordat je het invriest. In de diepvries kan het tot zes maanden worden bewaard.

Bereidingswijze

Alle delen van de plant zijn eetbaar.

Venkelzaad en -blaadjes hebben een kruidige, licht zoete, op anijs lijkende smaak.

De bladeren kan je gebruiken in sauzen, gerechten met varkens- en rundvlees en visgerechten. Het venkelloof wordt ook rauw toegevoegd aan allerlei fruitige salades, aan cocktails en aan soepen. Verse blaadjes voor gebruik wassen, drogen en fijnsnijden. De blaadjes mag je niet te lang meekoken want dan verliezen ze hun smaak, voeg ze daarom pas op het eind van de bereiding aan gerechten toe.

Venkelzaad wordt doorgaans gemalen als smaakmaker in marinades en (warme) gerechten gebruikt, en heel als inmaakkruid.

Het zaad wordt gebruikt als specerij en is te verwerken in koekjes of scones. De zaden hebben eerst een kruidig-zoete anijssmaak, met een licht bittere nasmaak. Ze zijn lekker als smaakmaker bij visgerechten, in marinades voor vleesgerechten en in allerlei ovenschotels, soepen, salades en in desserts. De halfrijpe zaden worden regelmatig gebruikt bij het inmaken van allerlei groenten.

Het zaad wordt ook vaak gebruikt voor kruidenazijn en om thee te maken.

Info

De zaden worden gekauwd als ademverfrisser.

Chef’s advies

Gebruik verse bladvenkel in de laatste fase van het kookproces om de smaak optimaal te behouden.

Combineer bladvenkel met andere mediterrane kruiden zoals rozemarijn, tijm en oregano voor een rijke smaakcombinatie.

Gebruik de zaden van bladvenkel als smaakmaker in brood, sauzen, en marinades voor een dieper anijsaroma.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!