BLAASWIER

Blaaswier is één van de meest voorkomende bruine zeewieren. Het groeit aan de noordelijke kusten van de Atlantische en Stille Oceaan: de west en noordoostkust van de Verenigde Staten, Japan en Europa, evenals in de Noordzee en Oostzee. De soort komt regelmatig voor in kelpwouden, in de zone van gemiddeld en hoog water (getijdenzone) op hard substraat.

Vooral kenmerkend zijn de ovale luchtblazen, die als drijforgaan dienstdoen en paarsgewijs aan weerszijden van de duidelijke middenrib voorkomen en in de vork van de vertakkingen. Blaaswier is olijf- tot geelgroen van kleur, met een sterke, leerachtige structuur, en heeft platte, Y-vormige, boomtakachtige bladeren van ca 60 centimeter tot 1 meter lang, 2 cm breed die met veelvuldige trossen naar beneden hangen vanaf een zeer klein, schijfvormig ‘houvast’. Kleine en jonge zeedieren vinden in deze trossen beschutting.

De luchtgevulde blaasjes  helpen het zeewier rechtop in het water te houden, waardoor het efficiënt zonlicht kan opvangen voor fotosynthese.

Het groeit in getijdenzones, vaak op rotsachtige ondergronden, waar het tijdens eb zichtbaar is en bij vloed onder water komt te staan.

Het wier is bijzonder goed bestand tegen de wisselende omstandigheden van het getijdengebied, zoals schommelingen in temperatuur, zoutgehalte en blootstelling aan de zon.

Blaaswier is meerjarig en kan zich het hele jaar door voortplanten.

Ook aangespoeld wordt blaaswier bij ons veel gevonden. Soms komen de aangespoelde exemplaren uit Frankrijk of Zuid-Engeland.

Moeilijk wier om te oogsten, omdat het op gladde, rotsige plaatsen groeit. Droog het in de zon aan lijnen of op matten tot het diepgroen van kleur is en de plant een ruwe, hobbelige oppervlakte heeft.

Voedingswaarde

Blaaswier is rijk aan jodium (tot 600µg/gr) en mineralen maar ook zware metalen (arseen) zijn mogelijk vooral in gebieden met zware industrie (Japan en VS). Kontroleer de herkomst van het zeewier!

Blaaswier is rijk aan antioxidanten (florotannines een polyfenol)

Glycemische index <15  Nutri-score A

100 gram Energie Eiwit Vet Koolhydraten Vezels Jodium
Vers 101 kcal 7g 1.3g 15.3g 46.5g 45.6mg
Gedroogd 194 kcal 7.41g 1.3g 15.7g 44.6g  

ZUCSU: Blaaswier past uitstekend in een gezonde, koolhydraatbewuste voeding. Het is laag in calorieën, rijk aan voedingsstoffen en voegt een zilte smaak toe zonder extra koolhydraten.

Gebruik gedroogd blaaswier als gezonde vervanger voor zout in recepten.

Voordelen / Nadelen

Blaaswier concentreert zowel cesium als jodium, de belangrijkste radioactieve stoffen in zee. (Japan, Engeland, Baltische zee). Het eten van radioactief besmet zeewier doet de kans op kanker en lymfomen sterk toenemen, Met name die van de schildklier bij kinderen.

Er bestaat geen methode om radioactieve stoffen uit zeewier te verwijderen.

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Het hele jaar door te oogsten, maar het is het meest overvloedig in de late lente en vroege zomer. Dit is wanneer het wier zijn optimale voedingsstoffengehalte bereikt. Van blaaswier worden enkel de vaste planten gebruikt. Losgeslagen aangespoelde planten zijn te taai. Vers, gedroogd en als vlokken of poeder verkrijgbaar. Ook in capsules, en in oliën of als zeewierextract.

Verkies blaaswier afkomstig uit de Oosterschelde. De kusten van Japan en de US zijn vaak besmet met zware metalen door de zware industriële ontplooiing.

Bewaren

Vers blaaswier kan gewikkeld in een vochtige doek of in een afgesloten container maximaal tien dagen worden bewaard in de koelkast tussen de 2°C en de 7°C.

Blaaswier kan zonder problemen worden ingevroren. Na ontdooien behoudt het zijn textuur en voedingswaarde.

Bereidingswijze

Levend blaaswier geoogst uit een zuivere zone is eetbaar. Het heeft een zoute, umami-smaak die het perfect maakt als smaakmaker in verschillende gerechten. Het kan worden toegevoegd aan soepen, bouillons, salades, en zelfs als smaakversterker in sauzen. In gedroogde vorm kan het worden vermalen tot poeder en gebruikt worden als specerij.

Kan in kleine hoeveelheden worden gegeten en als thee worden bereid. Gebruik het om soepen en stoofpotten te verdikken maar ook om vis te stomen.

Gezien blaaswier eerder een stuggere structuur heeft, moet het gekookt of voor een langere tijd gebakken worden alvorens je het als groente kan eten. De nog zachte jonge uiteinden van blaaswier kunnen, eventueel gemarineerd, wel rauw gegeten worden.

Gebruik gedroogd blaaswier als smaakmaker in bouillons en soepen.

No waste

Het water waarin je blaaswier weekt, kan worden gebruikt als bouillonbasis of als voedzame toevoeging aan smoothies.

Info

Blaaswier werd in de 18e eeuw gebruikt ter bestrijding van struma. In 1811 ontdekte Courtois hoe hij uit blaaswier jodium kon bereiden. Door de as van verbrande zeealgen, dat eerst gemengd werd met geconcentreerd zwavelzuur, te verhitten en te ontweken kwamen violette dampen vrij. Door de dampen af te koelen, ontstonden jodiumkristallen.

De Fukushima Dai-ichi nucleaire centrale heeft de wateren rondom Japan besmet met zowel radioactief cesium als jodium.

Bij ratten werd een invloed op de oestradiolspiegels (daling) vastgesteld.

Chef’s advies

Gebruik blaaswier als natuurlijke zoutvervanger in gerechten zoals risotto of pasta, om een subtiele zeesmaak toe te voegen zonder extra natrium.

Voeg blaaswier toe aan het kookwater van granen zoals rijst of quinoa voor een extra boost aan mineralen en een licht zilte smaak.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!