BIJVOET
Het is een zwak aromatische plant met bladeren die aan de onderzijde witviltig behaard zijn. Bijvoet komt in België en Nederland algemeen voor, bijvoorbeeld op braakliggend terrein en langs wegen. De plant heeft een voorkeur voor zandhoudende grond.
Het is een plant die vanuit de overblijvende wortelstok in de loop van de lente en zomer pijlsnel groeit en soms wel manshoog kan worden. De stengel is 60–120 cm lang en heeft vaak een roodachtige kleur.
De onderste bladeren zijn gesteeld en veerdelig. De bovenste zijn enkel- of dubbelveerdelig en stengelomvattend. Er zijn lancetvormige slippen aanwezig.
De bloem is bruinachtig geel. Het bloemhoofdje is eivormig tot langwerpig en bevat geen lintbloemen. De hoofdjes vormen samen een pluim, die van juli tot september in bloei staat. De bijvoet draagt een nootje van ongeveer 1 mm lang. De plant bezit een natuurlijk aroma dat muggen verjaagt.
In Noord-Korea en Zuid-Korea wordt bijvoet gebruikt in soepen (Sukuk) en salades.
Bijvoet wordt nog steeds gebruikt in allerlei kruidenbitters.
Voedingswaarde
Energie | Eiwit | Vetten | Koolhydraten | Vezels | |
100g | +/- 32 kcal | 2.1g | 0.4g | 5.6g | 3.8g |
Bijvoet is ideaal voor een koolhydraatbewuste voeding vanwege de zeer lage glycemische index en glycemische lading. Het bevat weinig calorieën en koolhydraten, terwijl het rijk is aan vezels en verschillende essentiële voedingsstoffen.
Voordelen / Nadelen
De pollen van bijvoet is sterk allergeen en daarmee is de bijvoet tijdens zijn bloeitijd van augustus tot september een van de belangrijkste kruidachtige hooikoortsplanten.
Allergie voor bijvoetpollen gaat vaak gepaard met een allergie voor selderij, peterselie, wortel, venkel, komijn, dille, paprika en anijs (kruisallergieën).
Wegens het hoge gehalte aan thujon (giftig) mag je het niet te lang en te veel achter elkaar gebruiken. Zwangere en zogende vrouwen moeten er af blijven.
Aankoop / Bewaren
Aankoop- Oogst
De beste plaats om bijvoet te kopen is op boerenmarkten, biologische winkels of gespecialiseerde kruideniers. Zorg ervoor dat de bladeren fris en donkergroen zijn zonder gele of bruine vlekken.
De meeste bijvoet bloeit in juli. De verse blaadjes pluk je voor de bloei.
Je kan gedroogd bijvoetkruid vinden in bio-natuur- speciaalzaken en webshops.
Bewaren
Bewaar verse bijvoet in de koelkast, gewikkeld in een vochtige doek of in een plastic zak. Het blijft zo ongeveer een week vers.
Hak bijvoet fijn en vries in in een luchtdichte zak of container. Het blijft tot zes maanden goed.
Bereidingswijze
Bijvoet wordt vooral gebruikt als aromatisch kruid in verschillende gerechten. Bijvoet heeft een sterke smaak; gebruik het spaarzaam om te voorkomen dat het gerecht te bitter wordt.
Voeg bijvoet toe aan bouillons voor een unieke, aromatische basis voor soepen en sauzen.
Bijvoet is te gebruiken in een zelfgemaakte kruidenthee. Je kunt bijvoetthee drinken van de toppen van de plant. Verder kun je de wortel drogen om er thee van te zetten.
De bladeren zijn te eten als wilde groente, de sterksmakende blaadjes voeg je toe aan gebakken aardappelen en hartige soepen. Een klein handje versnipperd blad door een salade met sla en sinaasappel smaakt heerlijk.
Gebruik kleine hoeveelheden bijvoet om gebakken gerechten zoals brood en cakes op smaak te brengen.
Gebruik bijvoet in kruidenmengsels voor vlees en gevogelte
Info
Bijvoetbladeren zijn ook te gebruiken tegen muggen.
Bloemknoppen kan je drogen en tot een compact sliertje rollen, je kan ze aansteken en een heerlijke geurige wierook bekomen.