BIGNAY

De boom is inheems in Zuidoost-Azië (van de lagere Himalaya van India, Sri Lanka tot de Filipijnen) en Noord – Australië, hij wordt gevonden in regenwouden en semi-groenblijvende tropische bossen.

Het is een variabele plant die kort en struikachtig of lang en rechtopstaand kan zijn en bijna 30 meter hoog kan worden. Het heeft grote ovale leerachtige groenblijvende bladeren tot ongeveer 20 centimeter lang en 7 cm  breed. Ze zijn met korte bladstelen aan de twijgen van de boom bevestigd, waardoor een dicht bladerdak ontstaat.

Bignaybomen bloeien en dragen vrucht tijdens het natte seizoen in tropische gebieden, meestal van mei tot oktober.

De soort is tweehuizig , met mannelijke en vrouwelijke bloemen die aan aparte bomen groeien. De bloemen hebben een sterke, ietwat onaangename geur. De meeldraden bloemen zijn gerangschikt in kleine trossen en de stamperbloemen groeien op lange trossen die de lange strengen fruit zullen worden.

De vruchten zijn bolvormig en iets minder dan 1 cm breed, afzonderlijk of in paren hangend in lange, zware trossen. Ze zijn wit als ze onrijp zijn en worden geleidelijk rood en vervolgens zwart. Elke tros fruit rijpt ongelijkmatig, dus de vruchten in een tros hebben allemaal verschillende kleuren.

De schil van de vrucht heeft rood sap, terwijl het witte vruchtvlees kleurloos sap bevat. De vrucht bevat een lichtgekleurd zaadje. De vrucht heeft een zure smaak die lijkt op die van de cranberry als hij onrijp is, en een zure maar zoete smaak als hij rijp is.

Oogst van april tot september van druifachtige trossen van 20-30 vruchten. In Florida loopt het van de late zomer tot herfst/winter omdat sommige bomen veel later bloeien dan ander. De fruittrossen worden met de hand geoogst met behulp van een bamboestok. In één seizoen kan een boom 200 kg fruit leveren.

Bignay wordt op grote schaal verbouwd in veel delen van Indonesië, met name op Java en ook in Indo-China.

Voedingswaarde

Rijk aan vit. A en C, calcium, fosfor, ijzer, thiamine en niacine alsook aan antioxidanten.

Glycemische index 25   GL  3   Nutri-score A

  Energie Eiwit Vet Koolhydraten Suikers Vezels
100g 41 kcal 0.5g 0.3g 10g   0.81g

Bignay past perfect in een koolhydraatbewuste voeding dankzij de lage glycemische index en glycemische lading. De vrucht bevat weinig calorieën en is rijk aan vezels en antioxidanten, waardoor het een gezonde keuze is voor diegenen die hun koolhydraatinname willen beperken. De natuurlijke zoetzure smaak van bignay kan gerechten op een verfrissende manier op smaak brengen zonder dat je veel suiker hoeft toe te voegen.

Voordelen / Nadelen

De wortels van de boom zijn giftig en mogen niet worden geconsumeerd; de schors bevat een giftige alkaloïde

Aankoop / Bewaren

Aankoop- Oogst

De beste plaats om bignay te kopen is op markten in tropische gebieden waar de vruchten lokaal worden geteeld. Als je buiten deze gebieden woont, kun je bignay mogelijk vinden in speciaalzaken of online. Zorg ervoor dat de bessen volledig rijp zijn, wat te zien is aan hun donkere kleur en stevige textuur.

Bewaren

Gekoelde bignays zijn maximaal een maand houdbaar.

Bignays kunnen goed worden ingevroren: plaats individuele rijpe vruchten in een diepvrieszak, markeer de batchdatum en geniet er maximaal een jaar van.

 

Bereidingswijze

Hoewel bignays meestal te zuur zijn om uit de hand te eten, vormen ze toch een scherp, smaakvolle toevoeging aan verschillende gerechten. Ze worden meestal gebruikt voor het maken van wijn en thee, naast jam en gelei.

Als zoetzure saus die goed past bij vlees- en visgerechten.

Er zijn maar weinig mensen die bignays uit de hand eten, maar het is mogelijk om ze te eten als een druif-cranberry: heel en met de schil. Spuug de een of twee harde, scherpe hoekige zaden van de vrucht uit.

Jonge bladeren zijn ook eetbaar en worden vaak rauw gegeten in salades of gestoomd als bijgerecht. Ze worden gebruikt om vis- en vleesstoofpot op smaak te brengen en zowel onrijp fruit als jonge bladeren dienen als vervanging voor azijn. Onderzoek echter altijd de veiligheid en toepassing voor gebruik.

Info

Chef’s advies

Combineer bignay met zoetere vruchten zoals mango of ananas om de zuurgraad in evenwicht te brengen.

Voeg een beetje suiker of honing toe om de natuurlijke smaken van de bessen te versterken.

Bignay behoudt zijn kleur en smaak goed tijdens het koken, wat het ideaal maakt voor sauzen en desserts.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!