BEAUFORT
Beaufort wordt geproduceerd in een drietal valleien: de Beaufortain, de Tarentaise, de Maurienne en in een deel van de vallei van Arly. De kaas is een harde kaas en heeft het AOC-keurmerk sinds 1968. Deze mag alleen gemaakt worden van de melk van koeien uit de genoemde gebieden. De koeien zijn van de rassen Tarine of Abondance, en mogen per individu maar een bepaald maximumaantal liters melk per jaar produceren. De voeding van de koeien moet uit de streek komen; eventuele bijvoeding is strikt gereguleerd en gecontroleerd.
De kaas wordt gemaakt door de ingezamelde melk eerst te verwarmen voor er stremsel aan toe te voegen. De kaas wordt vervolgens in beukenhouten vormen gedaan die de kaas zijn kenmerkende holle vorm geeft. Hij wordt 24u geperst uit de hoepels gehaald en vervolgens nog eens 24 uur gekoeld. Eenmaal afgekoeld, wordt het gedrenkt in pekel en vervolgens één tot twee maanden bewaard op sparrenplanken. Tijdens dit deel van het proces wordt elke ochtend één kant van de kaas met de hand gezouten, vervolgens omgedraaid en elke middag gemasseerd.
Zodra de kaaskorst een rijpheidsniveau heeft bereikt, wordt de kaas ingesmeerd met een mengsel dat morge wordt genoemd en dat zijn sterke smaak en lichtgele korst produceert.
De rijping vervolgens duurt minimaal een half jaar voor de kaas van de “premier alpage”, één jaar en meer voor de “hors d’âge”. Tijdens het rijpen, minstens vijf maanden, wordt hij gekeerd en ingewreven en ontwikkelt zo unieke fruitige en bloemige aroma’s.
De kaas is lichtgeel, met een gladde, lichtbruine buitenkant, en lijkt op de Gruyère; de kaasmassa is soepel.
Soorten
- Beaufort: De standaard versie, die minimaal 5 maanden rijpt.
- het type ‘été’ houdt in dat het van de melk is van de maanden van juni tot en met oktober, wanneer de koeien op de alpenweiden zijn. De zomermelk (juni tot september) zorgt voor Beaufort d’été, die rijker en complexer is vanwege het gevarieerde dieet van de koeien. Wintermelk produceert een mildere kaas.
- het type “chalet d’alpage” houdt in dat de kaas op traditionele wijze gemaakt is in een chalet gelegen op minimaal 1500 meter hoogte, van de tweemaal daags aldaar gemolken koeien. Vaak heeft hij langer gerijpt voor een diepere smaak
Voedingswaarde
Beaufort is rijk aan eiwitten,calcium, fosfor en vitamine A. Het bevat ook een aanzienlijke hoeveelheid verzadigde vetten en natrium.
Vetgehalte 48+ Nutri-score D
Energie | Eiwit | Vet | Verz. Vet | Koolhydraten | Suikers | |
100g | 397 kcal | 25g | 33g | 21g | <0.5g | <0.5g |
Beaufort past goed in een koolhydraatbewuste voeding vanwege het gebrek aan koolhydraten en het hoge eiwitgehalte. Let wel op het hoge vet- en zoutgehalte
Voordelen / Nadelen
Aankoop / Bewaren
Aankoop
Beaufort is verkrijgbaar het hele jaar door, maar de smaak varieert afhankelijk van het seizoen.
Te koop in supermark,t bij gespecialiseerde kaaswinkels, delicatessenzaken.
Beaufort zomer is wat geler en heeft een meer fruitige smaaak dan de beaufort alpenchalet. De meest smaakvolle Beaufort d’été is verkrijgbaar in de herfst en winter, na een rijpingsperiode van enkele maanden.
Bewaren
In de koelkast, gewikkeld in kaasdoek of speciaal kaaspapier, tot 2-3 weken.
Hoewel invriezen niet ideaal is voor de textuur, kan Beaufort tot 6 maanden worden ingevroren. Laat de kaas langzaam ontdooien in de koelkast om textuurverlies te minimaliseren.
Bereidingswijze
Op de kaasplank herkent u hem aan zijn holronde korst en zijn gladde, massieve textuur die ivoorwit tot lichtgeel kan zijn. De kaas heeft een gladde en romige textuur met een uitgesproken aroma.
Beaufort wordt vaak gebruikt om fondue te maken omdat het gemakkelijk smelt. Het is één van de vele kazen die goed samengaan met witte wijn, Beaufort wordt vaak genoten met vis, vooral zalm .
Bewaar en gebruik de harde randjes van de kaas in bouillon voor extra smaak.
Info
Chef’s advies
Serveer Beaufort op kamertemperatuur voor de beste smaak en textuur.
Combineer met witte wijnen zoals Chardonnay of een lichte rode wijn zoals Pinot Noir.