BALSEMWORMKRUID
Dit in de vergetelheid geraakt keukenkruid komt uit het oosten van Azië. Wellicht is de plant vroeger meegekomen met de zijderoute. Al sinds de zeer vroege middeleeuwen was de plant wijd verspreid in Europa (Middellandse Zee). De muntachtig aromatische bladeren en bloemen werden gebruikt om bier op smaak te brengen.
Balsemwormkruid is een meerjarig en winterhard kruid dat weinig eisen stelt aan zijn standplaats. De polvormende plant wordt 80-150 cm hoog en vormt wortelstokken (rizomen). Aan de vertakte en pluimvormig behaarde stengel zitten leerachtige, blauwgroene tot 20 cm lange bladeren. De bladrand is gezaagd en de onderkant is fijn behaard.
Balsemwormkruid bloeit aan het eind van de zomer, van juli tot september met geelgroene, buisbloempjes in 4-8 mm grote hoofdjes die een schermachtige pluimvormige bloeiwijze vormen en sterk naar etherische olie ruiken.
De plant bevat veel verschillende etherische oliën, waaronder veel carvon en in mindere mate kamfer en thujon. Het werd vroeger als wormafdrijvend middel gebruikt. De mentholgeur, die de plant na flinke kneuzing verspreidt frist de hele tuin op…
De bladeren worden bijzonder groot wanneer de grote, vertakte bloemstengel wordt afgesneden. Ze kunnen het hele jaar door worden geoogst, maar zijn het meest aromatisch in de late lente en vroege zomer, voordat de plant volledig in bloei staat.
Voedingswaarde
Rijk aan vitamine A en C, en bevat antioxidanten en essentiële oliën. +/- 5-10 kcal/100g.
Het wordt in kleine hoeveelheden gebruikt vanwege zijn sterke smaak en aroma. Nutri-Score A.
Balsemwormkruid past uitstekend in een koolhydraatbewuste voeding, het kan helpen bij het toevoegen van smaak en voedingsstoffen zonder extra koolhydraten of calorieën toe te voegen.
Voordelen / Nadelen
Aankoop / Bewaren
Oogst
Balsemwormkruid is te koop bij gespecialiseerde kruidentelers, tuincentra, of online marktplaatsen.
De onderste, langgesteelde bladeren worden geoogst door de bladstengels af te snijden waarna de bladschijven bij een matige temperatuur op een luchtig plekje worden gedroogd. De gedroogde, fijngewreven of geplette bladeren worden dan in goed gesloten blikken of potten bewaard.
Eveneens te koop online
Bewaren
Bewaar verse bladeren in een vochtige doek in de koelkast, tot een week houdbaar.Vacuümverpakt kan het tot twee weken vers blijven.
Ingevroren bladeren behouden hun kwaliteit tot zes maanden.
Bereidingswijze
Geur en smaak doen denken aan salie en munt, ietwat bitter.
In de zomer kan men met de bladeren (gedroogd of vers), samen met wat munt, een heerlijke ijsthee maken.
Culinair worden de jonge bladeren gebruikt als smaakmaker bij wild en gevogelte, in salades en allerlei sauzen.
Een enkel gesnipperd blaadje geeft salades of jonge groentes (worteltjes, peultjes, erwtjes, krieltjes) een levendig aroma!
Bijzonder geschikt is balsemwormkruid voor kalfsvlees, maar ook in eiergerechten, zoute pannenkoeken en bakgerechten (koekjes of cakes).
Balsemwormkruid wordt ook in dranken soms toegevoegd als bitterstof.
No waste
- Gebruik zelfs de kleinere, minder aantrekkelijke bladeren in soepen of stoofschotels.
- Kook de stelen mee in bouillons voor extra smaak.
- Droog de bloemen en gebruik ze als decoratie voor gerechten of in thee.
Info
De bladeren werden omwille van hun geur als bladwijzer gebruikt in de gebedenboeken. De verfrissende geur moest ervoor zorgen dat de kerkgangers wakker bleven tijdens de saaie sermoenen van de pastoor.
Chef’s advies
- Gebruik verse balsemwormkruidbladeren in kruidenboter voor een unieke smaak.
- Voeg de bladeren toe aan azijn voor een aromatische kruidenazijn.
- Maak een kruideninfusie van balsemwormkruid en gebruik deze als basis voor cocktails.