BAKLAVA

Baklava bestaat uit laagjes filodeeg gevuld met gemalen stukjes noot, doorgaans walnoot of pistache maar ook wel amandel. Over de oorsprong wordt gediscussieerd, omdat er verschillende theorieën zijn. Zowel de Grieken als de Armenen en de Turken zeggen het gerecht uitgevonden te hebben. Wel blijkt dat het gerecht of een variant erop al meer dan 2.000 jaar wordt gegeten. Baklava wordt in heel veel landen gegeten en iedere regio kent zijn eigen versie.

Er zijn varianten waarbij ook wel kaneel, kardemom, kruidnagel, citroenrasp, sinaasappelrasp, rozenwater en vanillesuiker worden toegevoegd. Het geheel wordt, na het bakken, doordrenkt met een zoete siroop van suiker of met honing. De soort noten die voor de vulling wordt gebruikt, verschilt eveneens per regio: van pistachenoten in het noorden tot amandelen in centraal Griekenland. Het vaakst gebruikt men walnoten.

Soorten

  • Turkse Baklava: Vaak gemaakt met pistachenoten en besprenkeld met suikersiroop of honing.
  • Griekse Baklava: Meestal gevuld met walnoten en op smaak gebracht met kaneel en kruidnagel, gezoet met een siroop van honing en citroen.
  • Arabische Baklava: Kan variëren per regio, maar vaak gevuld met pistachenoten of amandelen en gezoet met rozenwater of oranjebloesemwater.
  • Armeense Baklava: Uniek door de toevoeging van kruidnagel en soms kardemom, met walnoten als belangrijkste noot.
  • Tunesische Deze is in de Arabische landen bekender dan de Turkse. Bij de Tunesische baklava wordt honing met gemalen stukjes noot gemengd tot een massa en over de baklava uitgesmeerd. Bij de Turkse variant wordt de baklava overgoten met zoete siroop of honing. De Tunesische baklava is minder plakkerig dan de Turkse baklava. Omdat honing duur kon zijn, is baklava van oudsher een nagerecht voor speciale gelegenheden: Kerstmis, Pasen, verjaardagen en dergelijke.

Vaak wordt de baklava op een grote schaal gemaakt en vervolgens in kleine stukjes gesneden. Baklava wordt het hele jaar door gegeten, maar is vooral populair tijdens feestdagen en speciale gelegenheden zoals Ramadan, Kerstmis en Pasen.

Omdat de baklava erg zoet en vet is, is hij ook zeer machtig en calorierijk. Daarom wordt er vaak koffie bij gedronken en in de toeristische gebieden wordt de baklava met een bolletje ijs geserveerd.

Voedingswaarde

Baklava bevat veel koolhydraten en is calorierijk. Een gemiddeld stukje van 75 gram bij de Turkse bakker is al snel 346 kcal waard! 1 stukje weegt tussen de 30 en 75 gram.

Glycemische index  +/- 61    GL 30     Nutri-Score D

  Energie Eiwit Vet Koolhydraten Suikers
100 gram 428 kcal 6.7g 29.03g 37.62g  
75 gram 346 kcal 7.8g 18.4g 36.9g 29.7g
30 gram 138 kcal 3.1g 7.4g 14.8g 11.9g
Antep Baklava 500 kcal 4.98g 25.34g 58.35g  

Baklava past niet in een koolhydraatbewuste voeding vanwege het hoge gehalte aan suikers en koolhydraten.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

De beste baklava koop je bij gespecialiseerde patisserieën of Turkse en Griekse bakkerijen. Let op de versheid en de kwaliteit van de noten en siroop.

Bewaren

Je kunt baklava in een goed afgesloten bak ongeveer een week bewaren op kamertemperatuur. Door de suikersiroop wordt het gebak niet droog, en de suiker helpt om het langer goed te houden.

Bewaren op kamertemperatuur is ideaal en zal de knapperigheid beter behouden. Als je je baklava taai en een beetje harder vindt, bewaar hem dan in de koelkast. Baklava heeft een unieke vochtigheidsgraad, dus je zult weten dat het bijna aan het einde van de houdbaarheidsdatum is als het uitdroogt.

Sommige kant en klare gesloten verpakkingen kan men tot 2 maanden bewaren (controleer de THT-datum).

Invriezen

In de vriezer is baklava maximaal 3 maanden houdbaar. Wikkel stevig in minimaal vier lagen plasticfolie en plaats deze in een vrieszak met rits. Ontdooien door 4-6 uur of een nacht in de koelkast te plaatsen.

Bereidingswijze

Baklava kan je zelf bereiden maar vraagt wel wat tijd. De baklava ingrediënten verschillen per recept; aan zowel de vulling als de suikersiroop kunnen extra smaakmakers worden toegevoegd in de vorm van specerijen of citrusvruchten.

Best gebruik je vers filodeeg van bij de Turkse bakker, ipv. diepvriesdeeg. Ze verkopen deze vaak in grote vellen.

Het bestaat uit dunne vellen filodeeg of yufka die één voor één beboterd of geolied op elkaar worden gelegd. Tussen de bladeren wordt een mengsel van gedroogde vruchten, noten gelegd. De ongebakken baklava wordt alvast met een scherp mes in porties gesneden. Na het bakken wordt dit overgoten met een suikersiroop.

Serveer de baklava als dessert met een bolletje vanille-ijs.

Info

De Turkse stad Gaziantep is beroemd vanwege deze specialiteit hoewel die pas in 1871 via Damascus naar Gaziantep is gebracht. In 2008 heeft het Turkse patentbureau een Geographical Indication Certificate voor “Antep Baklava” geregistreerd.

Chef’s advies

  • Zorg ervoor dat het filodeeg altijd goed bedekt is met gesmolten boter om een knapperige textuur te garanderen.
  • Giet de siroop over de hete baklava zodra deze uit de oven komt voor maximale absorptie.
  • Snijd de baklava in stukken voordat je het bakt om te voorkomen dat het filodeeg breekt.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!