ANAHEIM PEPER

De Anaheim chili is oorspronkelijk een Arabische peper (veel gebruikt in de Turkse en Afrikaanse keuken) en vond vandaar zijn weg naar Anaheim, Californië. De Peper komt oorspronkelijk evenwel uit Mexico.  Emilio Ortega, een Amerikaanse boer, heeft deze peper aan het begin de 20e eeuw in Anaheim (Californië) geïntroduceerd. Daar wordt hij veelvuldig geteeld.

De plant is een struikige opstaande plant die tot 60 cm hoog kan worden. De peper is medium heet, heeft een dikke vruchtwand en wordt naar de punt toe alsmaar dunner.

De pepers kunnen wel meer dan 15 cm lang worden maar zijn gemiddeld 6-10cm, en verkleuren tijdens het seizoen van groen naar rood. De anaheim is een makkelijke plant met een goede opbrengst aan pepers. Men kan oogsten na ongeveer 70-90 dagen.

De rode pepers worden vaak aan de plant gelaten tot ze een lederachtige structuur krijgen. Vervolgens worden ze gedroogd in de zon en later vermalen tot poeder.

Rode variëteiten kunnen aan elkaar worden geregen en gedroogd om ristras te maken.

  • Wanneer ze groen worden geplukt en gedroogd, worden de paprika’s “seco del norte”, “chili de la tierra” of “verde del norte”
  • Als ze rood worden geplukt en gedroogd, worden ze California red of ” chili colorado ” genoemd, wat ook de naam is voor een beroemde pot chili.
  • Wanneer ze worden gekweekt in de Hatch-regio van New Mexico, zul je ze als Hatch-chilipepers zien

Anaheim peper staat beken voor zijn milde tot matige hitte, waardoor het een populaire keuze is voor liefhebbers van smaakvolle gerechten zonder overweldigende scherpte.

Anaheim pepers kunnen het hele jaar door worden gekweekt en geoogst, afhankelijk van de lokale klimatologische omstandigheden.

 

Voedingswaarde

Anaheim pepers zijn zeer gezond en veelzijdig. Ze bevatten vitamines zoals A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E en K. Ze bevatten ook mineralen zoals fosfor, ijzer, kalium, koper, mangaan en magnesium. Bovendien bevatten ze antioxidanten zoals alpha-caroteen, beta-caroteen, cryptoxanthinen, luteïne en zeaxanthine

Glycemische index 45

100g Energie Eiwit Vet Koolhydraten Vezels
Gedroogd 429 kcal 14.29g 14.29g 57.14g 28.57g
Vers 40 kcal 1.94g 0.32g 9.14g 1.5g
1 peper (+/- 64g) 20 kcal 1.0g 0.1g 3g 1.1g

ZUCSU: Anaheim pepers passen  perfect in een gezonde, koolhydraatbewuste voeding. Ze voegen smaak en  voedingswaarde toe zonder de calorieën op te stapelen. Ze bevatten weinig koolhydraten en zijn rijk aan vezels en andere voedingsstoffen8.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Anaheim pepers kunnen online worden gekocht bij verschillende leveranciers. Ze zijn ook te vinden in lokale supermarkten en boerenmarkten, vooral in gebieden waar ze lokaal worden geteeld.

Koop stevige anaheimpepers bij voorkeur tijdens het hoogseizoen voor de beste kwalitei die er gaaf uitzien en glad aanvoelen. Anaheim pepers worden ook vaak ingeblikt verkocht.

Het seizoen voor Anaheim pepers strekt zich meestal uit van de late lente tot de vroege herfst.

Bewaren

Anaheim pepers kunnen goed gedroogd worden in de zon, in een droogoven of in de oven. Ze zijn koel, droog en donker bewaard enkele jaren houdbaar.

Verse anaheimpepers zijn enkele weken in het groentevak van de koelkast houdbaar.

Ideale temperatuur is tussen de 10°C en 13°C, dan blijven de pepers het langste goed, +/- 7 tot 14 dagen., zoals in een bijkeuken, kelderkats of schuur.

Invriezen

De pepers kunnen ingevroren worden in kleine zakjes.

Voor het invriezen was en droog je de pepers en laat je de pepers heel en met nog een klein stukje van het steeltje zitten. Ingevroren pepers laat je eerst ontdooien alvorens gebruik

Bereidingswijze

De Anaheim is zowel vers, gedroogd als gebakken lekker. De veelzijdigheid van Anaheim pepers maakt ze geschikt voor verschillende culinaire toepassingen. Voeg ze toe aan roerbakgerechten, soepen, salsa’s of geroosterd als bijgerecht. Ze kunnen ook worden gevuld met heerlijke vullingen voor een pittige twist.

Vanwege zijn medium scherpte wordt de peper voor allerlei doeleinden gebruikt. Anaheim pepers kunnen zowel groen als rood gegeten worden (ze zijn iets heter wanneer ze rood zijn).

De groene chili wordt vaak geroosterd en geschild geserveerd, heel of in blokjes in verschillende sauzen of gerechten zoals enchiladas, burrito’s, hamburgers, friet of rijst

Je kan ze gebruiken in salades en sauzen, salsa’s, chutneys, marinades voor vlees, vis en kip.

Je kunt ze gebruiken in elk gerecht dat je met paprika’s zou maken, maar met natuurlijk een klein beetje meer warmte.

De rode chili (de gerijpte groene chili) wordt vaak gedroogd en vermalen tot een poeder. Deze gedroogde of poedervormige vruchten worden omgezet in een rode chilisaus. De gedroogde pepers worden gerehydrateerd door ze in een pot te koken en vervolgens gemengd met verschillende kruiden en specerijen, zoals ui, knoflook en soms Mexicaanse oregano.

Wanneer u in een gerecht gedroogde anaheim pepers gebruikt waar verse worden gevraagd gebruik dan minder pepers dan voorgeschreven gebruiken omdat gedroogde pepers scherper zijn dan verse.

No waste

Gebruik de zaden en zaadlijsten om zelfgemaakte kruidenmixen te maken. Anaheim pepers kunnen worden gedroogd voor later gebruik. Dit kan een goede manier zijn om verspilling te voorkomen en de pepers langer te bewaren..

Info

Ze zijn vrij gemakkelijk te kweken, maar geef ze wel wat ruimte in de tuin, want overbevolking kan hun productie beperken. De planten zijn behoorlijk productief en leveren een behoorlijk aantal peulen op.

Chef’s advies

Anaheim pepers kunnen worden geroosterd in de oven. Leg elke peper in een rij op een bakplaat bekleed met aluminiumfolie. Rooster de pepers ongeveer 10 tot 15 minuten, draai ze halverwege om. Ga door met roosteren tot ze een knapperige zwarte korst aan de buitenkant ontwikkelen.

Bewaar stukjes gedroogde peper in olie. Je krijgt een lekker pittige smaakvolle olie.

Maal gedroogde stukjes peper in de blender tot poeder en je hebt je eigen chilipoeder.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!