AMANDELSCHELP

Amandes treft men aan in de wateren van de Middellandse Zee, de Oostzee, Madeira, Canarische eilanden, het Kanaal en aan de kust van de Atlantische oceaan. De amande heeft een mooie ronde vorm en heeft een dikke schelp die voornamelijk roomkleurig is met een bruine marmering. De sculptuur van de dikschalige schelp bestaat uit smalle radiale lengteribjes en concentrische groeilijnen, die een fijn traliewerksculptuur vormen.  De binnenzijde is porseleinwit met oranjerood. De doorsnede van de schelp varieert van 4 tot 10 cm (meestal 4-6cm). Maximale leeftijd 80 jaar.

De tweekleppige amande leeft in kolonies van onder in de getijdenzone tot een diepte van 80 m, ingegraven in de zeebodem tot op een diepte van 20 cm in het zand, slik of fijn grind, vaak op plaatsen met veel schelpfragmenten. De schelp voedt zich door zeewater te filteren dat voorzien is van plantaardig plankton en zuurstof. Amandes kunnen zich meerdere keren per jaar voortplanten.

Het hele jaar wordt het schelpje gevangen in de Middellandse Zee, de Atlantische Oceaan doormiddel van de Trawl techniek, korren.

De amande wordt ook wel “de arme man’s oester” genoemd.

Voedingswaarde

Schaal- en schelpdieren vormen prachtig schildkliervoedsel, ze bevatten namelijk ook nog eens het aminozuur tyrosine, wat samen met jodium de bouwstof vormt voor schildklierhormoon.

100gr Energie Eiwit Vetten Koolhydraten
Vers (zonder schelp) 86 kcal 14.67g 0.96g 3.57g

 

De amandelschelp past uitstekend in een gezonde koolhydraatbewuste voeding vanwege het lage koolhydraatgehalte en de rijke voedingsstoffen. Met een focus op eiwitten en gezonde vetten, voegt deze zeevrucht een heerlijke dimensie toe aan evenwichtige maaltijden. Geniet van de amandelschelp als onderdeel van een gevarieerd dieet met verse, natuurlijke ingrediënten.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

AANKOOP

Ze zijn het hele jaar verkrijgbaar. Seizoen: van september tot mei. In december en januari zijn ze op hun best. Vermijd juli en augustus!

Amandes zijn vers verkrijgbaar maar lastig levend te houden. Kies voor de meest kwalitatieve amandelschelpen door lokale vismarkten te bezoeken tijdens het seizoen.

Controleer ten alle tijden of de amande vers is. Versheid is essentieel, dus let op een glanzende, gesloten schelp en een zee-achtige geur. Staat de schelp iets open, geef dan een tik op de schelp. Sluit deze zich dan is de schelp levend. Voelt de amande plakkerig aan en heeft deze een penetrante geur dan is dit schelpdier oud. De prijs is eerder laag.

BEWAREN

Bewaar de amandes in een bakje met iets zwaars op de schelpen opdat ze niet open gaan staan en kunnen uitdrogen.

Verse schelpdieren leven nog, bewaar ze daarom nooit in een afgesloten verpakking, want dan stikken ze en zijn ze niet langer meer houdbaar.

Bereidingswijze

In de schelp zit relatief veel vlees, dat stevig en wat zoetig van smaak is. Amandelschelpen kan men vers rauw eten, controleer de versheid!

Koken, stomen, bakken en grillen steeds zeer kort zoniet worden ze taai. Spoel de schelp nooit in zoetwater maar neem het liefst gezuiverd zeewater of neem 30 gram zeezout op 1 liter water. Kook de amande ongeveer 3 minuten in een hete bouillon, de schelp gaat gemakkelijk open.

Amandes hebben sterke sluitspieren en zullen zich niet zo snel gewonnen geven. Kook of wok de Amandes goed door tot de schelp zich opent.

Zodra de Amandes open staan zijn ze gaar. Schep de schelp dan direct uit de pan op een bord.

De amande is heerlijk in vissoep of als verrassende bitter-garnituur maar ook als een gegratineerd ovenhapje, in wokgerechten en rauw op zeevruchtenschotels.

 

Info

Chef’s advies

Een veiligheidstip:

Kook altijd een ui mee bij het stoven of stomen van schelpdieren. Wanneer de ui tijdens het bereiden zwart kleurt is dat een teken dat er een bedorven exemplaar tussen de schelpen zit. In dat geval kun je echt het beste de hele lading uit die pan weggooien (bereiden in kleine porties is om die reden ook zeker aan te bevelen).

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!