AMANDE

Amandes treft men aan in de wateren van de Middellandse Zee, de Oostzee, Madeira, Canarische eilanden, het Kanaal en aan de kust van de Atlantische oceaan. De amande heeft een mooie ronde vorm en heeft een dikke schelp die voornamelijk roomkleurig is met een bruine marmering. De sculptuur van de dikschalige, crème van kleur, schelp bestaat uit smalle radiale lengteribjes en concentrische groeilijnen, die een fijn traliewerksculptuur vormen.  De binnenzijde is porseleinwit met oranjerood. De doorsnede van de schelp varieert van 4 tot 10 cm (meestal 4-6cm). Maximale leeftijd 80 jaar.

De tweekleppige amande leeft in kolonies van onder in de getijdenzone tot een diepte van 80 m, ingegraven in de zeebodem tot op een diepte van 20 cm in het zand, slik of fijn grind, vaak op plaatsen met veel schelpfragmenten. De schelp voedt zich door zeewater te filteren dat voorzien is van plantaardig plankton en zuurstof. Amandes kunnen zich meerdere keren per jaar voortplanten.

Het hele jaar wordt het schelpje gevangen in de Middellandse Zee, de Atlantische Oceaan doormiddel van de Trawl techniek, korren. . Afhankelijk van de regio en de specifieke omstandigheden kunnen ze in verschillende maanden worden geoogst.

De amande wordt ook wel “ de arme man’s oester” genoemd.

Voedingswaarde

Ze zijn een goede bron van eiwitten, ijzer, fosfor en omega-3 vetzuren.  Nutri score A

100gr Energie Eiwit Vetten Koolhydraten
Vers (zonder schelp) 86 kcal 14.67g 0.96g 3.57g

ZUCSU: De amande schelp Glycemiris is een gezonde keuze binnen een koolhydraatbewust dieet. Ze bevatten weinig koolhydraten en bieden waardevolle voedingsstoffen.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

AANKOOP

Ze zijn het hele jaar verkrijgbaar. Seizoen: van september tot mei. In januari en december zijn ze op hun best. Vermijd juli en augustus!

Amandes zijn vers verkrijgbaar maar lastig levend te houden. Koop verse amande schelp  bij betrouwbare vismarkten of gespecialiseerde zeevruchtverkopers. Kies schelpen die stevig aanvoelen, zonder barsten of beschadigingen. Let ook op de frisse zeegeur, wat duidt op versheid. Controleer ten alle tijden of de amande vers is. Staat de schelp iets open, geef dan een tik op de schelp. Sluit deze zich dan is de schelp levend. Voelt de amande plakkerig aan en heeft deze een penetrante geur dan is dit schelpdier oud. De prijs is eerder laag.

BEWAREN

Bewaar amande schelp Glycemiris in de koelkast tussen 2-7°C  en consumeer ze zo snel mogelijk na aankoop voor de beste smaak. Vermijd het bewaren van schelpen die al geopend zijn, tenzij ze sluiten wanneer erop wordt getikt.

Bewaar de amandes in een bakje met iets zwaars op de schelpen opdat ze niet open gaan staan en kunnen uitdrogen.

Bereidingswijze

In de schelp zit relatief veel vlees, dat stevig en wat zoetig van smaak is. Amandelschelpen kan men vers rauw eten, controleer de versheid!

Koken, stomen, bakken en grillen steeds zeer kort zoniet worden ze taai. Spoel de schelp nooit in zoetwater maar neem het liefst gezuiverd zeewater of neem 30 gram zeezout op 1 liter water. Kook de amande ongeveer 3 minuten in een hete bouillon, de schelp gaat gemakkelijk open.

De amande is heerlijk in vissoep of als verrassende bitter-garnituur maar ook als een gegratineerd ovenhapje, in wokgerechten en rauw op zeevruchtenschotels.

No Waste

Gebruik eventuele restjes amande schelp Glycemiris om een smaakvolle visbouillon te maken.

Info

Chef’s advies

Chefs waarderen de subtiele zeesmaak van amande schelp Glycemiris. Combineer ze met verse kruiden, knoflook en witte wijn voor een verfijnde zeevruchtensaus. Serveer over linguine voor een heerlijk hoofdgerecht.

Plateau Fruits de Mer: De amande hoort thuis op een plateau Fruits de Mer. Leg ze ongeveer 3 minuten in hete bouillon en de schelp gaat gemakkelijk open. Serveer met een vleugje citroensap.

Vissoep: Voeg amandelenschelpen toe aan je favoriete vissoep voor extra smaak en textuur.

Bittergarnituur: Verwen je gasten met deze verrassende schelpen als hapje.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!