ADVOCAAT- EIERDRANK

De bedenker van het drankje is J.G. Cooymans. In 1825 had hij een distilleerderij in de binnenstad van ‘s-Hertogenbosch. Hij experimenteerde met eierdooiers en brandewijn. De naam advocaat is onzeker. Een mogelijke verklaring is dat deze afkomstig is van de vrucht avocado. Op de Antillen vermengt men het groene vruchtvlees met alcohol. Toen dit gebruik door zeelui naar Nederland geëxporteerd werd, ging men eieren gebruiken wegens het gebrek aan avocado’s.

Dunne, vloeibare advocaat is bereid met het gehele ei. Dunne advocaat is vooral bedoeld voor de export. Het alcoholgehalte van advocaat moet minimaal 14 volume % bedragen.

Voor een dikke, stijve advocaat worden alleen de eierdooiers gebruikt. De gele kleur wordt veroorzaakt door het eigeel en toevoeging van een E-kleurstof.

Advocaat is een eierlikeur typisch voor de Lage landen.

In Nederland worden eierdranken gemaakt met minder brandewijn zoals:

  • Zachtvocaat (8% alcohol),
  • Brabants genot (6% alcohol)
  • Tokkelroom (8 tot 14% alcohol).

Zij gebruiken over het algemeen geen gele kleurstof, zodat deze een lichtbeige-gele kleur hebben.

In België wordt een eierdrank gemaakt met nagenoeg dezelfde hoeveelheid alcohol als in advocaat, maar zonder toegevoegde suiker of zuivel.

Voedingswaarde

100 gr Energie Eiwit Vet Koolhydraten
Advocaat 241 kcal 4.5g  3.5g 23.5g
Zachtvocaat 210 kcal 6.6g 5.7g 22g

ZUSCU: Advocaat bevat een aanzienlijke hoeveelheid suiker en koolhydraten, wat het minder geschikt maakt voor een koolhydraatbewust dieet of voor mensen met diabetes.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Gans jaar te koop in supermarkten, slijterijen en speciaalzaken. Het kan zowel kant-en-klaar als zelfgemaakt worden gekocht. Kies voor een hoogwaardige, ambachtelijke advocaat voor de beste smaak.

Bewaren

Omdat advocaat rauwe eieren en maar 14 procent alcohol bevat, moet je dat voorzichtiger bewaren. Ongeopend is het drankje jaren houdbaar omdat in een dichte fles geen bacteriën kunnen groeien. Geopend moet advocaat in de koelkast en is dan officieel zes maanden houdbaar

Bereidingswijze

Het heeft een zachte, zoete smaak en een lichtgele kleur. Advocaat wordt vaak gelepeld uit een likeurcoupe of klein portglas.

Advocaat is zo viskeus dat deze niet gedronken kan worden, maar met een lepeltje gegeten wordt. Soms wordt de advocaat met een toef slagroom geserveerd. Advocaat wordt gelepeld uit een likeurcoupe of klein portglas.

Advocaat wordt ook gebruikt op ijs, op poffertjes of in gebak.

Je kan advocaat ook zelf maken of tokkelroom zelf maken.

  • Klop eierdooiers met suiker tot het mengsel licht en luchtig is.
  • Voeg langzaam de brandewijn of jenever toe terwijl je blijft kloppen.
  • Verwarm het mengsel voorzichtig om de advocaat te verdikken.
  • Laat de advocaat afkoelen en bewaar het in de koelkast.

De volgorde is heel belangrijk, want als je de alcohol er vroeger in zou doen, zou de advocaat schiften.

Info

  1. Tokkelroom: een advocaat zonder toegevoegde kleurstoffen. Het alcoholpercentage mag lager liggen dan bij advocaat. Vaak ligt het rond de 8%. Dit maakt de tokkelroom zachter van smaak.
  2. Er bestaan verschillende traditionele werkwijzen zoals met volledige eieren of enkele eidooiers, met verse melk of gecondenseerde melk, met of zonder vanille. Sinds 2008 is de naam “advocaat” echter beschermd en zijn er een aantal kenmerken vastgelegd. Zo moet hij alcohol bevatten op basis van landbouwproducten, voldoende eigeel en een alcoholgehalte van ministens 14% volumeprocent.

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!